Vratislav + aquapark
Pro tuto cestu jsem se rozhodl spontánně díky akci na jízdenky společnosti Polskibus. V čase otevření prodeje lístků na další období byla v každém spoji 1 sedačka za 6 Kč, tedy 1 zlotý. Povedlo se mi ukořistit takto zpáteční lístky na pátek – neděli za konečnou cenu 12 Kč na trase Praha – Vratislav. Asi po 3 dnech mi došlo, že s jednou zpátečkou toho moc nebude a rozhodl jsem se dokoupit ještě 1 lístek, tentokrát byla cena 180 Kč za zpáteční jízdenku – taky pěkná cena!
S ubytováním byl trochu problém, neboť jakékoliv akce na 50% za noc byly vždy mimo můj termín a asi 14 dní do odjezdu jsem pořád neměl postel na 2 noci. Začal jsem koukat po hostelech, neboť hotely nebyly v adekvátní cenové úrovni. Hostel s perfektním hodnocením a lehčí snídaní vycházel na cca 200 Kč / noc. Naštěstí jsem se rozhodl ještě chvíli s rezervací počkat a vyplatilo se, objevil jsem nabídku na ubytování v 3* hotelu Campanile za 510 Kč na noc pro 2. Recenze byly kladné a i přes absenci snídaní jsem se rozhodl tuto nabídku okusit. Poloha hotelu vypadala výhodně a plusem pro mě byl největší aquapark v západním Polsku, který byl hned za rohem hotelu.
Den odjezdu, pátek v 8:40 na Florenci nasedáme a odjíždíme na minutu přesně. Spoj není kompletně zaplněn a tak má spoustu lidí dvou-sedačku pro sebe. Jelikož jsem již absolvoval cestu Varšava – Praha, věděl jsem do čeho jdu a nějakých 5 hodin na cestě mě nemohlo odradit. Sedačky jsou kožené a velmi pohodlné, prostoru je tak akorát, a to jak do šířky,tak i pro nohy. Pod sedačkami najdeme 2 zásuvky a na území Polska je dostupná i Wifi – no, bylo to dost utrpení, jelikož nefunguje kontinuálně, ale co bych si ztěžoval za 12 Kč Cestou je jedna menší přestávka na benzínce na hranicích a do Vratislavi dorážíme na čas.
Už při příjezdu na autobusové nádraží jsem si všiml našeho hotelu. Dle informací na booking.com měl být hotel o poznání dál, v reálu se však nachází přes ulici od nádraží a tím se stává polohou bezkonkurenční. Věci na hotel a jde se do centra. Město je malé a tak je absolutně zbytečné využívat MHD. Cestou se stavíme v nákupním centru na kebab (12,5 zlotých), které se nachází asi 2 minutky chůze od hotelu. Odtud směřujeme na náměstí Rynek a děláme pár fotek. Následně k břehu řeky a dle ní na pár menších ostrůvků s parky. Město je velmi malebné a hlavně levné, kávu na náměstí zakoupíte do 40 Kč. Cestou mezi ostrovy přecházíme po mostě, který je znám díky zamilovaným, kteří zde zamykají zámky na ocelové zábrany – obdoba mostu v Paříži. Z břehů se naskýtá pěkný pohled a tak neodolám focení. Cestou zpět se stavíme ještě v Careffouru neboť na hotelu stojí snídaně 35 zlotých. Na večeři jdeme do restaurace Kuchnia Marche! Absolutní špička. Restaurace je dělaná formou bufetů , kdy za každou porci dostanete razítko a platíte až při odchodu. Za mě to byl losos se špenátem, krevety s fazolkami a rýží (asi 15kusů krevet!!), ovocný salát a pivo k tomu. Celkem jsem zaplatil 27zlotých (180 Kč), neboť zde mají po 20:00 akci, kdy je jídlo za polovic.
Noc na hotelu, hotel voní novotou a i tak vypadá. Pokoje jsou velmi kvalitní, kdy na nás čekala také velmi luxusní koupelna. Osobně bych spíš zařadil hotel do 4* kategorie. Jediné co mi zde chybělo, byl mini bar pro uskladnění zásob na snídani. Naopak denně doplňovaný kávový set s vodou velmi potěšil.
Druhý den je pod mrakem, což mi osobně nevadí, neboť jsem měl stejně v plánu celodenní návštěvu aquaparku. Vstupné mě se studentskou kartou vyšlo na 33 zlotých – směšná cena. Abych pravdu řekl, moc jsem neočekával a díky tomu jsem byl nadmíru spokojen! 5 tobogánů, několik bazénů, vířivek, řek! Sauny byly za příplatek. Co soutěživí jedinci ocení je fakt, že po příjezdu z tobogánu je měřen cílový čas, případně maximální rychlost! No nedalo mi to a snažil se překonat denní rekord 65 km/h ! Po několika urputných jízdách jsem ho překonal a posunul na 66,25 km/h – extrémní záležitost Další zajímavou atrakcí byl samozřejmě všudypřítomný „trychtýř“ a tou největší vychytávkou – skokanský tobogán. Po krátkém a rychlém sjezdu letíte vzduchem několik metrů – za mě to bylo 4 – 7m. Celý den v aqvaparku, to vyhládne. Ovšem k mému potěšení se zde nachází taktéž bufet Marche! Tedy žádné hranolky, párky v rohlíku atd. Kvalitní maso, zelenina, ovoce, přílohy, dorty atd. Platí se zde 32,90 zlotých za 1 kg surovin. Po 20:00 je 40% sleva. Tedy znovu za hubičku. Celý den mě tak vyšel na 70 zlotých, to v pražských aquáčích dáte jen za vstup.
V neděli se vydáváme na průzkum východním směrem města, jdeme kolem Národního muzea se zastávkou v botanické zahradě a pokračujeme směr Rynek, kde na místních trzích kupuji dobroty na doma a následně kupujeme oběd s sebou. V 14:20 odjíždíme směr Praha a i přes krátkou dobu zde, jsme stačili město poznat k dosytnosti. Je pravdou, že nebýt návštěvy aqvaparku tak bych se zde asi už nudil – možná ne, neboť jsem nestihl navštívit žádné muzeum. Každopádně mě však tato cesta velmi překvapila – město je velmi krásné a na těch pár dní k odpočinku ideální. Za mě jen doporučuji!
Tyto ceny jsou vždy při začátku prodeje na další období, neboť během několika minut jsou hned vyprodány
Na hlavní stránce vždy upozorňuji, že se takto děje každopádně i teď se dá jet za 15 zlotých, což je pořád libová cena