Jesenné melancholické Arménsko
Zdravím vospolok. Dovolím si sem hodiť link na zápisky a fotky z mojej poslednej návštevy Arménska z minulého týždňa. Krátky výlet, no o to výživnejší.
https://tonicove.sk/quo-vadis-armensko/
Náklady:
Letenky za pretočený kredit - teda 0 eur (inak 30e osoba)
Auto na dva dni - 110 eur (jednoznacne najdrahsia polozka)
Benzin na 650 km cca 40 eur (0,9 eur liter)
Ubytko - okolo 15eur osoba/noc
Taxiky - okolo 1-2 eur po jerevane, z letiska 5 eur
Vstupne ziadne okrem jaskyne Areni-1 = cca 2 eura
Jeste by mne zajimalo - uz jsem byl parkrat v Gruzii a ted tam koncem rijna letim zase, ale v Armenii jsem zatim nebyl. Jsou si tyto dve sousedni zeme hodne podobne a nebo tam jsou patrne nejake vetsi rozdily? A pokud ano, tak jake? Samozrejme nemam na mysli prirodni pomery, to je jasne, ze Gruzie ma more, Armenie ne atd. Myslim to spise z hlediska lidi, sluzeb, atmosfery apod. Cestopis z Armenie je skvely, nicmene cele to pusobi takovym lehce depresivnim podtextem. V Gruzii jsem se vzdy citil po vsech strankach perfektne, ani naznak nejake deprese.
Dekuji vsem zasvecenym za porovnani techto dvou statu.
Gruzínsko je vyšší level - určite viac pripravené na turistov zo zahraničia. Lepšia medzimestska doprava, oveľa viac možností ubytovania. V Arménsku sú turisti tak dokopy na 5 miestach a aj to sú 4 v okolí Jerevanu.
Arménsko okrem Jerevanu nemá žiadne iné väčšiu zaujímavú metropolu, kým Gruzínsko má aspoň Batumi a s prižmúrením oka aj Kutaisi. A teda do desiatej hodiny rannej tá krajina jednoducho spi a vlastne po celý deň je nejaká ospala:)
A kým Gruzínsko bez auta nie je žiadny problém, v Arménsku je to horšie. No na druhú stranu sa tam mimo Jerevanu veľmi dobre jazdí, scenérie ako pomaly západ USA a premávaka žiadna
suomi.finland napsal(a):Jeste by mne zajimalo - uz jsem byl parkrat v Gruzii a ted tam koncem rijna letim zase, ale v Armenii jsem zatim nebyl. Jsou si tyto dve sousedni zeme hodne podobne a nebo tam jsou patrne nejake vetsi rozdily? A pokud ano, tak jake? Samozrejme nemam na mysli prirodni pomery, to je jasne, ze Gruzie ma more, Armenie ne atd. Myslim to spise z hlediska lidi, sluzeb, atmosfery apod. Cestopis z Armenie je skvely, nicmene cele to pusobi takovym lehce depresivnim podtextem. V Gruzii jsem se vzdy citil po vsech strankach perfektne, ani naznak nejake deprese.
Dekuji vsem zasvecenym za porovnani techto dvou statu.
Arméni jsou zbídačelý národ s ne moc štastným osudem. Podle toho to tam taky často vypadá.
Dik za zaujimavy cestopis :) Mozes mi prosim ta poradit? Zajtra odlietam do Jerevanu, na stranke wizzu sa pise, ze treba vyplnit nejaky formular, ale neviem ho nikde najst. Vy ste nieco vyplnali? Dakujem :)
@ahmed - presne tak, neviem ktorý národ z nášho regiónu má smutnejší osud a aktuálnu situáciu
@tonic - díky za pěkný cestopis i komentář ohledně kompaktu ve vedlejším vlákně.
Ty hroby mladých kluků, to je tak děsivý, smutný, zbytečný :-( samozřejmě, že to jako máma relativně malýho kluka prožívám asi přecitlivěle, ale z těch fotek mi dobře nebylo.
Ještě otázka - byli jste někdo v Arménii v zimě? Dá se to? Jerevan a blízké okolí.
v zime som nebol, aj ked chystame sa zaciatkom roku na rychle kombo Jerevan-Kutaisi. No co som videl cestopisy a videa, tak aj v zime to vyzera super, no zaklad je chytit dobre slnecne pocasie.
Od začiatku roku 2020 som na cestujlevne postupne prestal chodiť, teraz som po veľmi dlhej dobe otvoril stránky, pozrel fórum a keď som videl nadpis tohto príspevku tak ma hneď napadlo, že to bude @tonic, a že to bude parádny cestopis.
Nemýlil som sa, bol to Tonic a cestopis to bol fakt parádny! Dlho ma nič tak nebavilo čítať (a hlavne pozerať) ako tento cestopis, fakt klobúk dole pred tebou :)
Úprimne ďakujem za spríjemnenie dnešného večera, drž sa :)
Paráda, my byli v Arménii a Gruzii na motorkách v roce 2019, stihli jsme projet ještě Náhorní Karabach. Těžko srovnávat tyto dva státy, ale za srdce mě více chytla Arménie, možná je to i tím pohnutým osudem. Gruzie má zase luxusní Kavkazské vesnice Omalo a Ušguli... Rád bych se vrátil. Díky za hezké fotky
@jano, diky moc
@el zorro, no ja som tiez stihol este Karabach v 2018. Ako som skumal, da sa tam ist aj teraz, no treba trochu viac casu na vybavenie povolenia na konzulate v Jerevane. Takze ked sa to trochu utrasie, rad by som dal znovu repete.