Zdravím vospolok. Pred cca 2 rokmi sa po takmer polstoročí otvorilo opustené mesto/letovisko duchov Varosha na severnej strane Cypru aj pre turistov. Pod palcom to tam má slovenská misia OSN a ak budete nielen v tureckej časti, ale aj takej Larnake alebo Ayia Nape, dá sa tam dostať aj MHD (minimálne po hranicu). Tu som spísal nejaké moje zážitky a pridal fotky z rodinného predĺženého víkendu na Cypre.  https://tonicove.sk/jar-na-cypre...-fotoblog/ Náklady: 4x Wizz VIE-LCA-VIE + 32kg kufor - 180e Ubytovanie apartman Sun Hall Beach - 4 noci 205e  Nocny bus Larnaca - 3,5e/os Larnaca - Deryneia - 1,5e Ayia Napa - Larnaca expres - 4e Adana kebab Famagusta + ayran - 5e Taxi Larnaca centrum - letisko nocna sadzba - 20 e  .

Jar na Cypre – Larnaka, mys Greko a mesto duchov Varosha

Založil ve fóru Cestopisy

22 reakcí

Zdravím vospolok. Pred cca 2 rokmi sa po takmer polstoročí otvorilo opustené mesto/letovisko duchov Varosha na severnej strane Cypru aj pre turistov. Pod palcom to tam má slovenská misia OSN a ak budete nielen v tureckej časti, ale aj takej Larnake alebo Ayia Nape, dá sa tam dostať aj MHD (minimálne po hranicu). Tu som spísal nejaké moje zážitky a pridal fotky z rodinného predĺženého víkendu na Cypre. 

https://tonicove.sk/jar-na-cypre...-fotoblog/

Náklady: 4x Wizz VIE-LCA-VIE + 32kg kufor - 180e

Ubytovanie apartman Sun Hall Beach - 4 noci 205e 

Nocny bus Larnaca - 3,5e/os

Larnaca - Deryneia - 1,5e

Ayia Napa - Larnaca expres - 4e

Adana kebab Famagusta + ayran - 5e

Taxi Larnaca centrum - letisko nocna sadzba - 20 e

3

Lidl!

(Jo, přečetl jsem to celé :-D)

0 Citovat

Super :) O 2 tyzdne ma caka cosi podobne, ale dame to cez Nicosiu. Na Larnacu som nemal ziaden program, ale plameniaky a okolie vyzeraju byt fajn na pol dna.

0 Citovat

jasne, cez Nikoziu asi pohodlnejsie na Sever, no kedze som mal v plane len Varoshu tak som skusil tymito dedinskymi busmi

0 Citovat

Najvýchodnejší v EU by mal byť Réunion, ak sa nemýlim.

0 Citovat

Pravdu máš, Greko je najvhodnejšie EU v Európe 🥲

0 Citovat

Ale Cyprus nie je Európa...

0 Citovat

Modrykonik ole

0 Citovat

No, mame to za sebou. Varosa je lunapark, pobrezie Ayia Napa tak isto. Vsade po pobrezi vystavali parkoviska, pojazdne obcerstvenie, drbli kamerove systemy a je z toho uz nie priroda, ale lunapark. Z tureckej strany ziaden bus na hranicu Deryneia nechodi, na taxi stanovisti od nas chceli 15 €, ale v jednej restauracii, kde sme boli na obed nam vybavili za 10.

Prechadzka okolo solneho jazera v Larnace a plaz Mackenzie bol dobry tip :) Plameniaky sme uz v den prechadzky nevideli, ale tie ruzove "potvory" sa nakoniec podarilo zazriet aspon na malu chvilu z busu z cesty na letisko - a boli prekrasne. Zvycajne tam zvyknu kempovat od konca Novembra do polovice Marca, takze sme mali fakt stastie.

1 Citovat

@voughne - Varosha je lunapark? Já ti nevím, když jsme v ghost city sešli z hlavní ulice a prolezli do zapadlejsich ulic a domů,  hodiny jsme tam nepotkali živáčka a stovky metrů kolem jsme na pláži byli sami...

0 Citovat

Je to lunapark. Zaberu "grecke" mesto, pozicaju ti hrdzavy bicykel, aby si si to mohol pozriet, lenivsich prevezu na golfovych elektrovozikoch, a este si tam mozes dat kavicku a rozjimat. My sme boli na Velku noc, a uz to tam bolo ako na Vaclavaku. Neviem kolko turistov si realne uvedomi, kde sa nachadzaju.

Mimochodom, bavil som sa o tom s majitelom hotela v Larnace. Grekom sa to absolutne nepaci, ved tam maju svoje domy, z ktorych ich vyhnali, a teraz im ponuka "turecka" vlada odskodne (odkupia tvoj povodny byt) v hodnote " desiatok centov" ... a oni tam este z toho idu robit atrakciu s tureckymi vlajkami.

1 Citovat

@voughne - pár týdnů rozdíl a tak odlišný zážitek. Pravda, že jsme byli v částech, které s velkou pravděpodobností nejsou oficiálně přístupné. Každopádné lunapark si představujeme každý trochu jinak;)

Zajímám se o historii, proto jsme tam jeli, ten současný problém ale není v tom, že jim nelegitimní severoturecká vláda nabízí odškodné v hodnotě "desítek centů", to si jen hoteliér přibarvil nějakou svoji story. Řecká strana odmítá nabídku "turecké" strany, že se Řekové do svých domů můžou vrátit (samozřejmě za politického statu quo), protože by tímto krokem tuto vládu legitimizovali. Co se výše odškodnění za domy týká, to údajně podléhá schvalování Evropského soudu pro lidská práva.

Byla to také řecká strana, která v referendu odmítla plán OSN na znovusjednocení ostrova (nedivím se jim, stejně jako se nedivím tureckým Kypřanům, že oni hlasovali pro;))

Rada bezpečnosti OSN mimochodem loni Turky varovala, ať s otvíráním dalších částí Varoshy a plížívým znovuosídlováním okamžitě skončí a vše uvede do stavu před rokem 2020. Takže se to tam nakonec asi všechno rozpadne...

0 Citovat

S lunaparkom som to nemyslel doslovne, ale miestami mi to tak pripadalo (tusim sa dalo aj lehatko na plaz zaplatit).

Ked sme zhanali odvoz na "hranicu" z tureckej casti, tak mi povedali ,ze ziaden bus, iba taxi. Neviem preco zo mna rovno vyhrklo "Chapem, vy ich nemate radi ..." :D A turek mi na to odpovedal v style, ze to tak nie je, ze je to aktualne ako-tak okey. Podobnu reakciu mal aj ten hotelier na greckej strane, takze asi su obe "polovice" spokojne s terajsim stavom.

PS: Je pravda, ze majitel hotelu bol taky vselijaky (aj polorusky orientovany, aj protizidovsky, a vlastne aj mna okrical pri check-ine :D )

0 Citovat

@voughne - ono na řecké straně ostrova je lepší se o úmyslech cestovat na okupovanou část vůbec nezmiňovat. Jejich reakce byly celkem uražené, naštvané. Když jsme se vraceli z Famagusty autem (riskli jsme to, i když nám tam pojistka neplatila. Já se pak potil na parkovišti před tamní školou u Varoshy, kam se zrovna sjely stovky maminek pro své ratolesti a zavládl tam pěkný chaos, troubení, brždění;)), škaredá řecká celnice si nás pěkně dala: vyndat vše z batohů, dotazy na cigarety, oblečení, ven musela i rezerva z auta, zdržování...to jsem zažil naposledy jako dítě kdysi při návratu ze západního Německa...

0 Citovat

My sme z taxika vystupili s takym nakupom (vlastne uplne moj primarny ciel na Cypre bola severocyperska kava a turecke caje), ze sa ledva vosiel do auta :) A na oboch stranach len pozreli pasy a inac nic. V autobuse som s taskami zabral 4 sedacku. Ale ani v minulosti nas tam nikdy nerozoberali, tak ste asi mali smolu :)

0 Citovat

Trochu oživím téma: Varoshu jsme navštívili minulý týden. Auto jsme nechali na parkovišti https://mapy.cz/s/hobamovofa jen pár kroků od hraničního přechodu Deryneia, přešli jsme pěšky, na turecké straně nám zastavilo hned první auto, vysadilo nás na velkém kruháči ve Famagustě (START na https://mapy.cz/s/lodepefafo ), odtud jsme šli pěšky ke vstupu do Varoshy (na mapě je cesta delší, vzali jsme to zkratkou přes Famagusta Municipal Stadium - dá se přes něj projít, ale do mapy.cz se to nedá naklikat).

Okolo vstupu to sice vypadá trochu jako v lunaparku - selfíčka a "umělecké" fotky na Instagram tam frčely, k tomu golfové vozíky, kola, ... Ale stačí jít třeba kilometr dál a lidí tam bylo výrazně míň, často jsme tam byli prakticky sami. Zpátky jsme pak šli na silnici vedoucí k hranici (CÍL na mapě) a tam nám zastavilo zase hned první auto. Resp. zastavila nám dokonce dvě současně. Takže stopu bych se nebál. Z Famagusty jezdí do Varoshy i free busy, viz jízdní řád na jedné z fotek. Při troše času navíc by stála za prohlídku opevněná historická část Famagusty, ale k tomu jsme se bohužel už nedostali.

Mys Greko mě nijak výrazně nezaujal. Když je člověk poblíž, stojí za to tam na chvíli zastavit a projít se, ale jet tam extra mi připadá jako ztráta času. Podstatně víc se mi líbil národní park Akamas na západním konci Kypru.

20240518-144519-large.jpg
20240518-161259-large.jpg
20240518-155316-large.jpg
20240518-161133-large.jpg
20240518-155615-large.jpg

0 Citovat

Akamas je fakt lepší než Greco, ale mně se tam loni líbilo i díky tomu, jak to bylo ve druhé půlce března rozkvetlé. Hlavně ten úsek jižně od silnice (z parkoviště asi 1 km před koncem) po trase E4.

img-20230323-134003-2.jpg
img-20230323-132151-4.jpg
img-20230323-164017-2.jpg

0 Citovat

Libore, tys tu E4 sel? Celou? Nekdy bych si chtela obejit Gozo na jare, kdyz je rozkvetle, a tohle vypada taky lakave.

0 Citovat

Azul, ne, šel jsem jen 2,7 km od zmíněného parkoviště před koncem silnice po Sea Caves by Cape Greco (takto je to na mapy.cz) a zpět (a pak taky na západě od parkoviště u Afroditiných lázní po Cape Akamas, kde jsem se na krásné pláži bez lidí vykoupal). 

Gozo Coastal Walk koncem března je dobrý nápad. Musím si o tom zjistit víc. Podle mé letošní zkušenosti koncem března z jižního pobřeží Sicílie u Capo Bianco je to na rozkvetlé kytky ideální čas (i když může záležet i na dešti, který byl na Sicílii po delším suchu necelý měsíc před mou cestou). 

1 Citovat

Samozřejmě je zásadní, v jaké roční době tam člověk je:

@Libor_S: v půlce května bylo Greco prakticky bez zeleně a bez květů. 

@Azul, Libor_S: Gozo v půlce března bylo krásně rozkvetlé a zelené https://www.cestujlevne.com/cest...jinak-2358.

2 Citovat

@divan: Na zeleň, květy a turistiku v první půlce května můžu ze Středomoří doporučit Korsiku (na pobřeží i v nižších polohách hor) nebo ostrůvek Caprera u Sardinie a asi by se našla i další místa na Sardinii, ale květy na pobřeží si jinde nevybavuju.

2 Citovat

Pánové, dík za reakce i další tipy.

Divane, Gozo je moje láska asi hlavně kvůli tvému cestopisu, nebýt ho, tak bych se tam nepodívala (měli jsme naplánované 4 dny na Maltě, přidala jsem 4 na Gozu a opravdu mě nadchlo. Část toho druhého dne z Iz-Zebugu přes tu nádhernou zátoku Weid il-Ghasri a podél pobřeží a solných pánví do Marsalfornu jsme se synem šli, v léto to ale bylo peklo.

1 Citovat

@Azul: to mě těší :-). V létě tam musí být fakt peklo. Byl jsem tam kromě března ještě v půlce října to tam taky bylo vedro až moc.

0
22 reakcí