Ahoj, teď jsme se vrátili po týdnu z Afghánistánu.  Jenom přikládám nějaký info přecházeli jsme hranice Tádžikistán/Afghánistán víza na místě trvala cca 5 hod sebou 2 pasové fotky a hrazení v bance na hranicích 80$.  Potřeba stamp na víza v městě Kunduz.  Permity na cestování jsme řešili v Kábulu na Ministry of information & culture  a potom Tourism directory.  Bezpečnost v pohodě.   .

Afghánistán

Založil ve fóru Cestopisy

Ahoj, teď jsme se vrátili po týdnu z Afghánistánu. 
Jenom přikládám nějaký info přecházeli jsme hranice Tádžikistán/Afghánistán víza na místě trvala cca 5 hod sebou 2 pasové fotky a hrazení v bance na hranicích 80$. 

Potřeba stamp na víza v městě Kunduz. 
Permity na cestování jsme řešili v Kábulu na Ministry of information & culture  a potom Tourism directory. 
Bezpečnost v pohodě. 

4

Zajímavé info, ale ta poslední věta asi neplatí obecně viz doporučení třeba na safety.gov nebo tento aktuální útok na turisty: https://www.irozhlas.cz/zpravy-s...200613_cen

2 Citovat

Byli jsme v oblasti útoku.. tentýž útok by se mohl stát kdekoliv na světě, jedná se o velmi mediálně saturovaný stát (negativně). 

 

Bylo to opravdu velmi bezpečné :), když člověk dodržuje zásady jako je oblékání a nepřitahování přílišné pozornosti. 

1 Citovat

Ještě něco ohledně cen: 

Guest house 1500 AFN za noc
Dálkové autobusy 900 AFN 
Share taxi mezi střední vzdálenosti 500 AFN 
Jídlo v restauraci 150-200 AFN 
Jídlo na ulici 50 AFN 

2 Citovat

Lukáš Vávra napsal(a):

tentýž útok by se mohl stát kdekoliv na světě

Nějak si teď nevybavuju, že by se tento typ útoku tj. zabití skupiny turistů s jejich průvodci stal v posledních pár desítkách let jinde na světě mimo Egypt a Pákistán (a to už je déle) a možná v nějakých válečných a poloválečných zónách. Jinak třeba teroristický útok mířící na lidi bez rozdílu, jestli jsou místní nebo turisti, se může odehrát v mnoha zemích, ale to je něco jiného.

5 Citovat

Jako by me zajimalo, jak se z jedne navstevy, kdy se nahodou nikomu nic nestalo, da rict “je to tam bezpecne”.

Neni. Statistika je jasna. Jen v bezpecne zemi se (priklad) stane jeden pruser na milion navstev, a tady to bude treba jeden pruser z tisice navstev.

Ano, tech 999 travel hackeru nas na internetu bude presvedcovat o opaku, ale statistika je neuprosna.

6 Citovat

ved nikde nepise "je to bezpecne", pise "bezpecnost v pohode", z coho logicky naraza na svoju cestu a svoje dojmy.

 

 

2 Citovat

@cizy: Když jsem na tu "bezpečnost v pohodě" reagoval, že to asi neplatí obecně, druhý Lukáš (asi tam byli spolu, jestli to chápu správně) napsal: Bylo to opravdu velmi bezpečné.

3 Citovat

odvaznym stastie praje :)

1 Citovat

Prostě subjektivní názor někoho, komu se zrovna nic nestalo. Já cestuji rád, ale podobné země skutečně nemám potřebu vyhledávat. 

Ta dvě děvčata, co náš stát za ně vysolil nemalé prachy v Pákistánu, byly jistě taky odvážná. Jen do únosu. A tak je to se všemi podobnými hrdiny. 

4 Citovat

Tie boli skor naivne, ako odvazne. Ale inak teda neviem aku relevanciu ma 11 rokov stary pripad a z inej krajiny. Ak to ma nejak podporit tvoj argument, tak to neberiem, lebo takychto podpornych tvrdeni sa da vytiahnut z kazdej strany x.

 

5 Citovat

Nevidím v tom velký rozdil. Není to dávno, co demokratický svět prchal z Afgánistánu. Nerozumím lidem, co mají potřebu do podobných zemí cestovat. Je to ale jejich věc. Ale když napíši na CL, že to bylo bezpečné, spousta “nezkušených”  může získat dojem, že je to vlastně pohoda. a že takové fotečky z podobné země trumfnou souseda,  co byl jen v Dubai.Ale ono to zase taková pohoda opravdu není.  

5 Citovat

A to si fakt myslis, ze nejaky jouda, co bol najdalej v Dubaji, tu po tom, co uvidi dva prispevky, hned pojde do Afganistanu? Ved vacsina z tych ludi ma vobec problem absolvovat checkin bez pomoci druhych. 

K druhej casti sa ani vyjadrovat nebudem, lebo tuto mentalitu jednoducho nechapem.

4 Citovat

Jak je to s temi permity na cestovani? Na ambasade v Praze jsem se na to ptal a rikali, ze staci vizum. Od mistni afghanske agentury jsem zase mel info, ze je potreba permit. Je tedy potreba? Kontroluji ho?

2 Citovat

Když se kouknu kolem sebe, co a jak dnes cestuje, tak bych se vůbec nedivil. Stačila by nějaká levná letenka zde na CL nebo jinde, dotyčný si najde cestopisy a čte, že je vše v cajku  a kupuje. Nebo ještě hůř koupí a pak se ujistí, že je to  vlastně  v pohodě. Nechci ti cizi brát iluze, nebo se přít, ale dnes opravdu cestuje kde kdo. To není jak před 20-30 lety, kdy kdo cestoval,  si načetl spousta informací a věděl která  bije a taky letenky stály poněkud víc peněz, takže necestoval každý.
Stačí si přečíst vlákno o Kyrgyzstánu. Tam teď létá taky  kde kdo, jen že byly letenky za pusu. Potkal jsem rodinky s malými  dětmi z ČR v letadle. Někteří byli taky zřejmě nejdál v Dubaji nebo třeba v Thajsku. A to je ještě země v pohodě. 

3 Citovat

Lukáš Vávra napsal(a):

Byli jsme v oblasti útoku.. tentýž útok by se mohl stát kdekoliv na světě, jedná se o velmi mediálně saturovaný stát (negativně). 

 

Bylo to opravdu velmi bezpečné :), když člověk dodržuje zásady jako je oblékání a nepřitahování přílišné pozornosti. 

Já tedy nejsem žádný zkušený cestovatel do těchto oblastí, ale přesto bych si troufla říct, že místní lidi poznají cizince na dálku bez ohledu na to, jak je oblečený a že pozornost na sebe přitáhne vždycky. Bez ohledu na to, jestli je to "jouda" nebo "zkušený cestovatel". Je to pokaždé velmi bezpečné až do té chvíle, než tě někdo pokropí kalachem.

3 Citovat

No Lukáš spíš myslel, že když se oblečeš jako místní, tak tě hned každý neznásilní nebo neukamenuje, asi v tomto pořadí, pokud by jsi se tam promenádovala v šortkách a v tričku bez podprdy, protože je vedro. Pokud prijde na střilení, tak je pravda, že cizince poznají hned.

1 Citovat

cizy napsal(a):

A to si fakt myslis, ze nejaky jouda, co bol najdalej v Dubaji, tu po tom, co uvidi dva prispevky, hned pojde do Afganistanu? Ved vacsina z tych ludi ma vobec problem absolvovat checkin bez pomoci druhych. 

K druhej casti sa ani vyjadrovat nebudem, lebo tuto mentalitu jednoducho nechapem.

Presne to. Takovejhle exotu je plnej internet.

Staci se kazdy leto podivat na cechy u more a na cechy v tatrach.

0 Citovat

Byl jsem na cestovatelské přednášce etnologa Libora Duška, který tam jezdí celkem pravidelně a ten tvrdil, že v oblastech, které má pod pevnou kontrolou Taliban, je pro turisty bezpečno a zmiňoval i vstřícný přístup ozbrojených složek Talibanu k turistům. Bezpečnostní situace se tam dle něj po odchodu Američanů rapidně zlepšila. Sám bych tam tedy presto nejel.

3 Citovat

V téhle oblasti to evidentně Taliban pod pevnou kontrolou nemá, když tam IS střílí turisty i s průvodcema (ti jsou dokonce místní a v místním oblečení). A jestli to správně chápu, co se píše v mediích, tak tam jsou časté útoky IS, protože je to území obývané etnikem Hazárů.

1 Citovat

Samozřejmě cesta do Afgánistánu s sebou nese nebezpečí. Spusta lidí se vrátí bez problému, ale taky se může se stát, že jeden skončí jako Anča a Hanča. 

Aniž bych víc znala situaci, tak naivně souhlasím s Vlastimilem. Tálibán potřebuje legitimizovat sama sebe (soft power) a získat prachy od turistů. To ale neznamená, že tě neunese nějaká místní ozbrojená skupina.

Na druhou stranu každý je odpovědný sám za sebe a každý svého osudu strůjcem. Jen je potřeba si uvědomit, že když riskuju, tak to taky nemusí vyjít. To ale neznamená, že by člověk neměl riskovat.  A tím končím filosofickou vsuvku.

4 Citovat

cizy napsal(a):

odvaznym stastie praje :)

To říkaly ty dvě blbě blběny taky a pak to stálo 150 mega.

4 Citovat

Ať si každej cestuje, kam chce, ale pokud je něco podle MZV rizikový, tak bych v případě problémů nepomáhal za peníze z našich daní. 

1 Citovat

Ti zastřelení a postřelení teď taky asi nebyli žádný joudové ani blbky v šortkách bez podprdy, měli i místní hadry, místní průvodce i ozbrojenýho talibánce s sebou, a bylo to pro ně velmi bezpečný až do postřílení při zastávce na nákup. Stejně to ale postřelenej Australan komentuje tak, že  nevěřil, že by byl Afghán tak moc nebezpečný a že lidi se jen bojí toho, co neznají.

Mr McDowell acknowledged there was a risk of travelling to Afghanistan but said he didn't believe the country to be "massively dangerous."

"Obviously it's just come out of war [and] the Taliban I think have a bad reputation … so it's a dangerous place but for the last three years, it hasn't been like that," he said.

"People are fearful of what they don't know."

No, je to prostě bombová dovolená pro ostřílené cestovatele.

https://www.abc.net.au/news/2024.../103887990

5 Citovat

Bezpečno, nebezpečno... každopádně bych nepodporoval finančně zemi, kde je takový režim... to raději poletím utrácet love třeba do Portugalska či Švýcar. Talibán mi nevoní. Ale kdo chce kam... 

4