Ahoj, teď jsme se vrátili po týdnu z Afghánistánu.  Jenom přikládám nějaký info přecházeli jsme hranice Tádžikistán/Afghánistán víza na místě trvala cca 5 hod sebou 2 pasové fotky a hrazení v bance na hranicích 80$.  Potřeba stamp na víza v městě Kunduz.  Permity na cestování jsme řešili v Kábulu na Ministry of information & culture  a potom Tourism directory.  Bezpečnost v pohodě.   .

Afghánistán

Založil ve fóru Cestopisy

Petr76 napsal(a):

To říkaly ty dvě blbě blběny taky a pak to stálo 150 mega.

aj to vies nejak podlozit, alebo si len mal potrebu nieco napisat?

2 Citovat

Nemáš zač. https://www.lidovky.cz/domov/zem..._domov_sij

2 Citovat

Tak z Uzbekistánu a Tádžikistánu, kam se dostane bez víza každý, je to opravdu už jen kousek. 

Kdo je to vlastně zkušený cestovatel a jak se pozná... Podle počtu zemí nebo věku .. Sám se za zkušeného nepovažuji ale někde v hloubi duše mě napadlo si tam odskočit, samozřejmě nebyl čas a vše to komplikuje nutnost víz, permitu.... 

Pokud z této akce vznikne cestopis s praktickými info, rád si ho přečtu.

3 Citovat

Petr76 napsal(a):

Nemáš zač. https://www.lidovky.cz/domov/zem..._domov_sij

dakujem, ale ja som sa pytal nato, ci vies nejak potvrdit, ze ony dve tvrdili ze "stastie praje odvaznym", lebo presne na ten moj komentar si reagoval. Ja som o peniazoch nic nepisal.

0 Citovat

Heleď my jsme v Kábulu vyřizovali “velký” permit, který se pak v každé provincii musel na úřadu potvrdit, kde nás vítali a zvali na čaje/oběd. Je to zdarma a pouze občas kontrolují. Určitě mít! 

Batuzkar.com napsal(a):

Jak je to s temi permity na cestovani? Na ambasade v Praze jsem se na to ptal a rikali, ze staci vizum. Od mistni afghanske agentury jsem zase mel info, ze je potreba permit. Je tedy potreba? Kontroluji ho?

0 Citovat

Pokud bude větší zájem, můžeme sepsat.

MIGUELAS napsal(a):

Tak z Uzbekistánu a Tádžikistánu, kam se dostane bez víza každý, je to opravdu už jen kousek. 

Kdo je to vlastně zkušený cestovatel a jak se pozná... Podle počtu zemí nebo věku .. Sám se za zkušeného nepovažuji ale někde v hloubi duše mě napadlo si tam odskočit, samozřejmě nebyl čas a vše to komplikuje nutnost víz, permitu.... 

Pokud z této akce vznikne cestopis s praktickými info, rád si ho přečtu.

9 Citovat

cizy napsal(a):

dakujem, ale ja som sa pytal nato, ci vies nejak potvrdit, ze ony dve tvrdili ze "stastie praje odvaznym", lebo presne na ten moj komentar si reagoval. Ja som o peniazoch nic nepisal.

cizy, a ty si myslíš, že ty dvě slepice si nemyslely, že jsou odvážný a nic se jim nestane, a že je teda unesli proto, že nebyly odvážný, ale naopak posraný strachy, a proto cestovaly nějakým busem přes Balúčistán?

1 Citovat

Ridder napsal(a):

Ať si každej cestuje, kam chce, ale pokud je něco podle MZV rizikový, tak bych v případě problémů nepomáhal za peníze z našich daní. 

To ze je neco rizikove podle MZV jeste nemusi nutne znamenat, ze je to rizikove i  v realu. Naopak, rizikove muze byt i to, co v seznamu MZV neni.

I na cestu do rizikovych oblasti se da pripojistit.

Za nase dane bych klidne pomahal, uz tak z nich kazdy mesic za miliardy zivime armadu budizknicemu. 

0 Citovat

Tak snad ti postřílení turisti měli dobrý pojištění, který jim pokryje repatriaci ostatků. Taky byli odvážní. Hanča s Tončou snad měly pojištění na pokrytí výkupnýho. Podle MZV je Afgánistán vysoce rizikový a velmi důrazně tam nedoporučuje cestovat vůbec. Pokud je pro cestování i podle místních úřadů nutnost mít s sebou ozbrojený doprovod (jako měli ti postřílení a jako byl i v busu s Hančou a Tončou), tak je to "v reálu" určitě nerizikový. Kam to bude příště? Haiti, Gaza, Severní Sentinel?

5 Citovat

@Batuzkar: ...I na cestu do rizikovych oblasti se da pripojistit...

Jako že když tě unesou jako Anču a Tonču, tak pojišťovna vyjedná propuštění a zaplatí za tebe 150 Mega? Která pojišťovna to dělá? 

2 Citovat

Já bych podobným hrdinům rozhodně nepomáhal.
A argument, že když se utrácí jinde, tak můžeme i tu, je hodně mimo. Mělo by se spíš něco udělat, aby se neutrácelo nikde zbytečně.

To s tím připojištěním je taky dobrý vtip :-)

5 Citovat

Lukáš Vávra napsal(a):

Určite cestopis spíšte, záujem by bol, rád by som si ho prečítal. Z tejto oblasti veľa cestopisov nie je.

2 Citovat

Ala napsal(a):

cizy, a ty si myslíš, že ty dvě slepice si nemyslely, že jsou odvážný a nic se jim nestane, a že je teda unesli proto, že nebyly odvážný, ale naopak posraný strachy, a proto cestovaly nějakým busem přes Balúčistán?

ale ved je uplne jedno co si ja myslim, ja chcem vidiet, kde konkretne vyhlasili , ze "odvaznym stastie praje", ako tvrdi tuto Petr76:

Petr76 napsal(a):

To říkaly ty dvě blbě blběny takyn

Iak to je teda iba cista fabulacia z rise fantazie, ze ano. Niekto to moze nazvat slovickarenim, ale uz som z podobnych domyslani fakt unaveny.

Lebo podla rovnakej logiky tu moze niekto napr. napisat, ze cizy rika , ze cestovat do afganistanu je bezpecne, len preto, ze tu nepritakavam komisii schvalovacov krajin, do ktorych sa smie cestovat.

1 Citovat

Lukáš Vávra napsal(a):

ano, urcite napiste 

1 Citovat

Niemandos:

Vtip to neni. Muzes si pojistit evakuaci/extrakci z ruznych oblasti a situaci, ktere bezna pojisteni nekryji. Nerikam, ze to nutne pomuze pri unosu Islamskym statem, ale hodne situaci to muze resit. Samozrejme to stoji vic, nez bezne cestovko na vikend do Bibione. Krytou mas prave tu evakuaci, ne to, ze v mori slapnes na jezka.

Ano, souhlas, melo by se udelat neco, aby se neutracelo i jinde:)

Divan a Ala:

I na cestu do rizikovych oblasti se da pojistit… nikde v tom sdeleni nepisu nic o unosu. Pouze o rizikovych oblastech. Pojisteni do rizikovych oblasti by melo byt chapano jako soucast prevence/pripravy na cestu. Druhou muze byt treba zajisteni ozbrojeneho doprovodu, tlumocnika, horskeho vudce, mistniho pruvodce apod. Pokud nekam takhle jedete, asi dopredu s jistotou nevite, co se vam stane, nebo nestane. Ale asi tusite, co by se stat mohlo. Snazite se rizika a jejich dopady co nejvice snizit a unos zcela urcite neni jedinym rizikem. A ani to snizeni rizik nekdy nemusi stacit. A nekdy ano. Snad ale nikdo nepodlehate dojmu, ze pojisteni je vsespasne a vytahne vas uplne ze vsech problemu. Je to jen soucast mozaiky. Kdyz vas nekdo v Afghanu pokropi kalachem, tak je asi zjevne, ze to neni ten pripad, kdy zrovna tahle cast mozaiky zafungovala. Mozna tak na tu prepravu ostatku, coz jsou mimochodem tady naklady v radech milionu.

0 Citovat

cizy napsal(a):

nepritakavm komisii schvalovacov krajin, do ktorych sa smie cestovat.

cizy, můžeš dát odkaz na konkrétní příspěvky z této diskuse, kde komise schvaluje, kam se smí nebo nesmí  cestovat? Já tady vidím jen snahu varovat před nebezpečím poté, co dva lidi napsali, že je to velmi bezpečné.

2 Citovat

no ved praveze nikde...domyslel som si :)))

0 Citovat

Tak si nedomýšlej, ať z toho nejseš unavený :-)

1 Citovat

A bude o tom cestopis? :) Rád bych o tom přečetl, Afghánistán velice láká, ale strach vyhrává :D

0 Citovat

U mě to není strach ale rozum. Afghánistán mě teda neláká vůbec. By mě zajímalo, co tam koho láká. Asi to, že tam moc lidí nejezdí, takže ten pocit z toho plynoucí? To neznamená, že bych si taky cestopis rád nepřečetl. Když tam bude zmínka o tom, jaká bezpečnostní rizika tam jsou, a že to není úplně destinace pro každého, budu nadšen.  Možná to třeba někomu zachrání život, nebo daňovému poplatníkovi ušetří nějakou kačku :-)

3 Citovat

Já věřím, že tam lidi láká krásná příroda nebo ty díry ve skále po sochách zničených Talibanem, ale krásných míst je na světě tolik, tak za tohle riziko to určitě nestojí.

3 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

By mě zajímalo, co tam koho láká. 

Mňa by tam lákala krajina, mestá, atmosféra Stredného Východu, túlanie sa zapadnutými uličkami medzi miestnymi... Ako áno, už mi bolo vysvetlené v inej diskusii že celý Blízky a Stredný Východ je len prašina a kamene a islamskí fanatici a že normálneho človeka tam nemá čo lákať... Mňa proste tá atmosféra a miesta fascinujú, ale akceptujem, že sú ľudia, ktorým toto nemá čo povedať.
V súčasnej situácii po zvážení rizík tam nepôjdem, ale cestopis by som si prečítal rád.

4 Citovat

Do Afganistanu často cestuje Martin Navrátil z Travelistanu a aktuálnu situáciu celkom dobre zhrnul v tomto článku: https://www.travelistan.sk/da-sa...nistanu/ 

7 Citovat

Mě by lákal Vachánský koridor, kde bylo poměrně bezpečno i v minulosti. Tam je ale nutné vlastní terénní auto, motorka nebo chodit pěšky (stop je asi nereálný), takže budu asi rád i za spodní úsek údolí na tádžické straně řeky, až se někdy dostanu do Tádžikistánu. Pěkný článek je tady: https://outofedenwalk.nationalge...anguage=cs

Z Uzbekistánu bych si někdy rád na pár dní zajel do Mazár-e Šaríf, kam se občas někdo odvážil i dřív, ale za tu cenu a komplikace s vízem by mi to nestálo. Samozřejmě to chce si předem zjistit aktuální bezpečnostní situaci.

0 Citovat

janicek napsal(a):

Do Afganistanu často cestuje Martin Navrátil z Travelistanu a aktuálnu situáciu celkom dobre zhrnul v tomto článku: https://www.travelistan.sk/da-sa...nistanu/ 

Tomu říkám relevantní informace od někoho, kdo o dané zemi opravdu něco ví. Rád jsem se podíval i na video.

Jinak si myslím, že v okolí Afghánistánu je spousta podobných zemí, kde ve většině přilpadů je bezpečnost podstatně lepší než v Afghánistánu. Osobně nevidím jediný rozumný důvod , proč ho chtít navštivit. 

PS: Zdravím caliho do Uzbekistánu. Chci mu aspoň tak udělat radost 😂. Škoda, že jsem nemohl letět s ním. Tak třeba příště 😉

5