Riga, rodinná kúpačka pri Baltiku a letisko Spilve
Zdravím vospolok. Po mesiaci som sa znovu ocitol pri lotyšskom Baltiku, tentokrát rodinne v počte 8 kusov. Po prvý krát som mal možnosť otestovať koncept detskej kúpačky vo vraj "studenom" Baltiku. Dopadlo to oveľa lepšie ako som predpokladal a nechcene sme zažili aj najsilnejšiu búrku v regióne za posledných 80 rokov. Plus som napravil chybu z júla a navštívil aj krásny interiér terminálu letiska Spilve. Tu sú nejaké zápisky a fotečky.
https://tonicove.sk/riga_rodinne/
Náklady:
Mazur parking - 64e
Letenky - cca 70e osoba + 56e kufor do podpalubia
Hotel Viktorija - 360e 4 noci 2 family rooms
Vlak Jurmala - 2e dospely
Vlak Saulkrasti - 3e dospely
Vyhliadkova plavba Riga - 10e dospely
MHD - 10e na 5 dni dospely
Bolt letisko - cca 12-13e
Obed Lido - cca 7-8e osoba
super cestopis jako vždycky ;) příští víkend tam jedu. přibalím plavky a těším se o to víc
Kvůli té bouřce jsem měl zpoždění z Tallinu. Asi to bylo fakt velké, protože z letadla bylo vidět vodu stojící na polích.
Jako obvykle super cestopis, v pátek frčím s rodinkou ochladit se do Estonska, tak uvidím, jestli i do toho moře vlezu (na mě to asi bude moc ledárna). Díky za tip na LIDO v Rize, přesně něco takového jsem potřebovala, dala jsem si tam na zpáteční cestu stop-over a budem potřebovat někde jíst. Nemáš nějaký podobný tip na Tallinn?
Ala napsal(a):Jako obvykle super cestopis, v pátek frčím s rodinkou ochladit se do Estonska, tak uvidím, jestli i do toho moře vlezu (na mě to asi bude moc ledárna). Díky za tip na LIDO v Rize, přesně něco takového jsem potřebovala, dala jsem si tam na zpáteční cestu stop-over a budem potřebovat někde jíst. Nemáš nějaký podobný tip na Tallinn?
Koupání ve Finském zálivu nic moc, tam už je voda opravdu studená i v létě. Koukni na Iglupark, pronajímají tam soukromé sauny a z každé je vstup do moře, takže pak takhle vyhřátý už to takový hardcore není. Jinak v Estonsku je top koupací destinace Parnu. Je tam mělká voda jako v Jurmale, takže se to krásně vyhřeje a dá se v pohodě koupat.
V Lotyšsku za mě top koupání v Ventspilsu a v Liepaje. Lidí minimum a dále od městě už je hustota koupáků asi tak 1 na 100m. Případně pobřeží podél silnice z Rigy na Cape Kolka, tam jsou pláže úplně mimo civilizaci, kde není živé duše kam oko dohlédne. To samé pobřeží od Cape Kolka k Ventspilsu. Bývalý sovětský vojenský prostor, kde tím pádem nejsou skoro žádná města ani vesnice. V létě lze navštívit i teleskopy v Irbene. Tonicovi by srdce zaplesalo 🙂
Každopádně za mě nejsilnější zážitek z Lotyšska byla jízda v kolovém bobu po závodní dráze v Siguldě. Za 12 eur na hlavu tam vozí lidi bývalá závodní jezdkyně. Ta rychlost a přetížení v tom korytu, to je něco neskutečného, tím víc se představou že na ledu to je ještě rychlejší.
https://youtu.be/kBOMYXVBPIg?si=...O_d2WAGlvd
Edit: Koukám že inflace tvrdě řádila i tam a z 12 eur je po 2 letech najednou 30 eur 😔
Byl jsem tam teď v pátek a v pondělí (mezitím Palanga), a po těch sovětských vlacích ani stopy. Jinak jako dá se, ale ta soviet postcommie mentality mi po Åland a Finsku fakt neseděla. Jak se všude tlačej, v základu jsou nas..ní... Když člověk jezdí Boltem mezi letištěm, hotelama a turistickýma atrakcema, asi to ani nevnímá, ale třeba v Jūrmala maj po městě záchodky v kontejnerech. Zdarma. Přesto v každym kontejneru mezi dámy a páni sedí děžurná. Okýnko má jenom ven, ale sedí tam, asi kdyby někdo chytil hodně divokou jízdu, aby mu mohla pomoct. V LT potom v neděli po 15:00 (ostatní dny po 20:00) nekoupíte ani pivo v Lidlu. Pak se člověk nediví, že se tyhle země vylidňujou.
airbaltic dobrý, za těch pár euro za segment milý, zavazadla je nezajímaj až do tý míry, že jsem to jednou měl problém narvat do toho a220 mini binu, ale zase...minimálně jedna z letušek se vždycky chová jako 80s děžurná, spolucestující, co ještě neobjevili, proč byla vynalezena sluchátka, a další příjemnosti, tomu moc výjimečnosti nedodávají...
@matej15, Ala - před pár týdny jsme se koupali ve Finskem zálivu (národní park Lahemaa) a bylo to fakt příjemně osvěžující:)
@matej15+Vlk.7 Díky, my jedeme hlavně na poznávačku, velkou okružní jízdu včetně ostrovů Saaremaa a Hiiumaa, máme zastávku i v NP Lahemaa, i v Parnu, tak možná kdyby bylo nějaký opravdu vedro, tak tam vlezem, jinak si spíš myslím, že "osvěžující" voda bude pro nás spíš moc velká ledárna :-)
Byl jsem v Tallinu před 10 dny.Teplota vody nad očekávání v pohodě. Čistota a to, že člověk musí 100 metrů od břehu, aby mohl plavat, a to nakonec stejně nemůže, , protože jsou vlny a jsou už bojky to trošku kazí. Jezdil jsem k Baltu před 20-25 lety do Německa a tehdy se tam dalo v srpnu vlézt tak po kolena max. Pak člověk umrzl. Dnes je to úplně v pohodě. Byl jsem opravdu příjemně překvapen.
Co tu plácá Brum bych nebral úplně vážně :-)
Teď o víkendu teplota vody v Liepaje naprosto v pohodě. Někde byly řasy, ale na plážích u pevností ne. Jinak potvrzuji, minimum lidí a to byla neděle. Přímo na plážích u baterie 1. překvapivě 90% slečny.
Tak já se o víkendu koupal na ostrově Hallo severně od Goteborgu ve Švédsku a taky to bylo v pohodě. Ona ta voda v Baltu a Severním moři má už podobnou teplotu jako třeba Atlantik na jihu Portugalska nebo na Madeiře a tam se to bere už jako koupací destinace. Jen jsem chtěl říct, že pokud někde v Estonsku do té vody vlézt, tak nejlepší místo je to Parnu, kde je to nejvíce teplé. Na Saareemě jsou taky dobré pláže, ale na těch severně orientovaných často dost nepříjemně fouká
@matej15 Díky, díky, my nakonec stejně asi na nějaký velký koupání nebudeme mít ani čas, mám toho v itineráři tolik, že asi nebudeme stíhat a budu muset na místě vypouštět...
@Ala - pokud plánujete Lahemaa park, tak během hiku po pobřeží je tam řada příjemných malých pláží úplně bez lidí.
Možnost podpořit obyvatele Kundy, aby její jméno neslo jedno z letadel airBaltic: https://vote.airbaltic.com/#cities
Inak ak by bol niekto od zajtra do nedele v Rige, tak na letisku Spilve je vystava Wings of Riga a teda lahko sa da dostat do terminalu
https://www.facebook.com/wingsofriga