Zdravím všechny cestovatele.  V nedávné době (26.10.) jsem absolvoval let s Turkmenistan Airlines na trase MXP-ASB-BKK.  Vzhledem k netradiční aerolince jsem se rozhodl sepsat stručně trip report. Třeba to pro někoho bude zajímavé. Moc trip reportů k tomuto na internetu není.  Letenka kupována 20.9. - byť cena je uváděna na webu v USD, v posledním kroku se to přepočítá na TRY v můj neprospěch. V mém případě stála letenka TRY 8575 (cca CZK 6000). Za tuhle cenu se stále dají najít letenky (nicméně zpáteční už se kombinuje hůře).  Preferoval bych odlet z Frankfurtu ve stejný čas, ale tam už byla v nabídce pouze letenka v businessu.  Přípoj do Milána s odbaveným zavazadlem byl poměrně drahý na daný termín, tak jsem zvolil Flixbus - odjezd v pátek 20:10 z Florence - příjezd v sobotu cca v 9 hodin do Milána. Rychlá procházka k San Siru a na autobus směr Malpensa.  Let MXP - ASB (čistý čas letu cca 5 hod 20 min), B737-800, odlet 16:30  Check in poměrně pomalý. Otevřené 3 nebo 4 přepážky. Palubní lístek je možné dostat pouze do Ašchabádu.  Let obsazený pocitově cca z 2/3.  Jídla bylo hodně viz přiložené fotografie. První servis kompletní jídlo a před přistáním ještě sendvič. Nedalo se to prakticky sníst :-). Kvalita nic moc, ale sníst se to dalo.  Přestup v ASB Letiště je opravdu velké, luxusní a megalomanské. Neuvěřitelné pro cca 20 letů denně. Vše v národních zelených barvách.  Z letadla se jde poměrně dost daleko na tranzitní přepážku.  Na přepážce vydali bez problému palubní lístek na další let. Anglicky ok, bez problému mi dali sedadlo do uličky.  Vedle tranzitní přepážky jsou také 3 přepážky - exchange office, bank and visa.  Taktéž o kus dál byly 2 stoly kde seděli zdravotníci a dělali testy na covid lidem co vstupovali do Turkmenistánu. Chvíli jsem to sledoval a nechápu moc systém. Jelikož vždy jenom udělali test a daný člověk hned odešel, aniž by si ho někam zapsali.  Následná bezpečnostní kontrola prakticky neprobíhala - přes skenr šel pouze batoh, vše ostatní jsem měl v kapsách nebo na sobě. Soudružka za rentgenem ani nezvedla obočí a prošel jsem dál stejně jako ostatní bez povšimnutí a za neustálého pípání.  Doufám, že bezpečnostní kontrola probíhá jinak v případě začátku cesty v ASB. V tranzitní části lidi poměrně byli. Přiletěli přípoje z Milána, Frankfurtu a Gatwicku (+ asi z Istanbulu). Následně se to rozletělo do Bangkoku a Číny.  V tranzitu jsou duty free obchody (nicméně magnetky nemají).  Místní pivo a koňak také v pořádku.  Platit se dá v USD (nazpět vracejí pravděpodobně lokální měnu). Nicméně s tím jsem počítal z dříve přečteného reportu, tak jsem s sebou měl menší nominály a nevraceli mi.  Pozor ale na kurz! Doporučuji se dotázat na kurz USD - lokální Manat (TMM) před nákupem - já to neudělal :-D.  Počítal jsem cca s kurzem USD 1 = TMM 3,50 (to je to, co najdete na internetu). Říkal jsem si, že snad není možné, aby tam bylo zboží tak drahé. Tak jsem si šel zkusit něco koupit.  1 pivo + 2 lahve vody + místní čokoláda = platil jsem USD 2.  Převod USD 1 = TMM 19 Místní koňak či vodka vyšla cca na USD 2. Koňak velmi dobrý.   V dalším obchodě mě už natáhnuli a účtovali USD 1 = TMM 10. Něco jako účtenka neexistovalo. V duty free obchodech byl k dispozici převážně alkohol (místní vodka a koňak), nealko nápoje, různé čokoládové pochutiny a čaje.  Byla tam možnost i různého občerstvení nebo např. prodejna s koberci.   Let ASB - BKK (čistý čas letu cca 6 hod), B777-300ER Boarding poměrně dlouhý, následně jsme ještě dobu seděli v letadle před odletem. Posádka přepočítávala cestující opravdu snad 6-7x a vypadaly soudružky dost zmateně.  Bezpečnost v letadle obecně daleko nižší nižší než v Evropě (kdy a jak se pohybují cestující bez připomínek crew, kontrola crew pásů či věcí na zemi atd.). Jídlo podobné jako na prvním letu z Milána. Přistání na čas. Let sám o sobě v pořádku. Akorát bylo celou dobu rozsvíceno a nebyl moc klid (byť to bylo přes noc).  Co se týče obsazenosti letu - economy téměř plná (já měl štěstí a prostřední sedadlo bylo volné). Premium economy úplně prázdná a business třída celkem slušně zaplněná.  Kufr dorazil v pořádku.  V případě velmi dobré ceny bych pravděpodobně šel do této aerolinky klidně znovu (raději ale z Frankfurtu - tam lítá B777 a je to samozřejmě blíž).  Zážitek to byl velmi zajímavý.  .

Turkmenistan Airlines - zkušenost, MXP - ASB - BKK

Založil ve fóru Trip reporty z letu

0 reakcí

Zdravím všechny cestovatele. 

V nedávné době (26.10.) jsem absolvoval let s Turkmenistan Airlines na trase MXP-ASB-BKK. 

Vzhledem k netradiční aerolince jsem se rozhodl sepsat stručně trip report. Třeba to pro někoho bude zajímavé. Moc trip reportů k tomuto na internetu není. 

Letenka kupována 20.9. - byť cena je uváděna na webu v USD, v posledním kroku se to přepočítá na TRY v můj neprospěch. V mém případě stála letenka TRY 8575 (cca CZK 6000). Za tuhle cenu se stále dají najít letenky (nicméně zpáteční už se kombinuje hůře). 
Preferoval bych odlet z Frankfurtu ve stejný čas, ale tam už byla v nabídce pouze letenka v businessu. 

Přípoj do Milána s odbaveným zavazadlem byl poměrně drahý na daný termín, tak jsem zvolil Flixbus - odjezd v pátek 20:10 z Florence - příjezd v sobotu cca v 9 hodin do Milána. Rychlá procházka k San Siru a na autobus směr Malpensa. 

Let MXP - ASB (čistý čas letu cca 5 hod 20 min), B737-800, odlet 16:30 

Check in poměrně pomalý. Otevřené 3 nebo 4 přepážky. Palubní lístek je možné dostat pouze do Ašchabádu. 
Let obsazený pocitově cca z 2/3. 
Jídla bylo hodně viz přiložené fotografie. První servis kompletní jídlo a před přistáním ještě sendvič. Nedalo se to prakticky sníst :-). Kvalita nic moc, ale sníst se to dalo. 

Přestup v ASB

Letiště je opravdu velké, luxusní a megalomanské. Neuvěřitelné pro cca 20 letů denně. Vše v národních zelených barvách. 
Z letadla se jde poměrně dost daleko na tranzitní přepážku. 
Na přepážce vydali bez problému palubní lístek na další let. Anglicky ok, bez problému mi dali sedadlo do uličky. 
Vedle tranzitní přepážky jsou také 3 přepážky - exchange office, bank and visa. 
Taktéž o kus dál byly 2 stoly kde seděli zdravotníci a dělali testy na covid lidem co vstupovali do Turkmenistánu. Chvíli jsem to sledoval a nechápu moc systém. Jelikož vždy jenom udělali test a daný člověk hned odešel, aniž by si ho někam zapsali. 

Následná bezpečnostní kontrola prakticky neprobíhala - přes skenr šel pouze batoh, vše ostatní jsem měl v kapsách nebo na sobě. Soudružka za rentgenem ani nezvedla obočí a prošel jsem dál stejně jako ostatní bez povšimnutí a za neustálého pípání. 
Doufám, že bezpečnostní kontrola probíhá jinak v případě začátku cesty v ASB.

V tranzitní části lidi poměrně byli. Přiletěli přípoje z Milána, Frankfurtu a Gatwicku (+ asi z Istanbulu). Následně se to rozletělo do Bangkoku a Číny. 
V tranzitu jsou duty free obchody (nicméně magnetky nemají). 
Místní pivo a koňak také v pořádku. 

Platit se dá v USD (nazpět vracejí pravděpodobně lokální měnu). Nicméně s tím jsem počítal z dříve přečteného reportu, tak jsem s sebou měl menší nominály a nevraceli mi. 

Pozor ale na kurz! Doporučuji se dotázat na kurz USD - lokální Manat (TMM) před nákupem - já to neudělal :-D. 
Počítal jsem cca s kurzem USD 1 = TMM 3,50 (to je to, co najdete na internetu). Říkal jsem si, že snad není možné, aby tam bylo zboží tak drahé. Tak jsem si šel zkusit něco koupit. 
1 pivo + 2 lahve vody + místní čokoláda = platil jsem USD 2. 
Převod USD 1 = TMM 19
Místní koňak či vodka vyšla cca na USD 2. Koňak velmi dobrý.  

V dalším obchodě mě už natáhnuli a účtovali USD 1 = TMM 10. Něco jako účtenka neexistovalo. V duty free obchodech byl k dispozici převážně alkohol (místní vodka a koňak), nealko nápoje, různé čokoládové pochutiny a čaje. 
Byla tam možnost i různého občerstvení nebo např. prodejna s koberci.  

Let ASB - BKK (čistý čas letu cca 6 hod), B777-300ER

Boarding poměrně dlouhý, následně jsme ještě dobu seděli v letadle před odletem. Posádka přepočítávala cestující opravdu snad 6-7x a vypadaly soudružky dost zmateně. 
Bezpečnost v letadle obecně daleko nižší nižší než v Evropě (kdy a jak se pohybují cestující bez připomínek crew, kontrola crew pásů či věcí na zemi atd.). Jídlo podobné jako na prvním letu z Milána. Přistání na čas. Let sám o sobě v pořádku. Akorát bylo celou dobu rozsvíceno a nebyl moc klid (byť to bylo přes noc). 
Co se týče obsazenosti letu - economy téměř plná (já měl štěstí a prostřední sedadlo bylo volné). Premium economy úplně prázdná a business třída celkem slušně zaplněná. 

Kufr dorazil v pořádku. 

V případě velmi dobré ceny bych pravděpodobně šel do této aerolinky klidně znovu (raději ale z Frankfurtu - tam lítá B777 a je to samozřejmě blíž). 
Zážitek to byl velmi zajímavý.

img-9845.jpg
img-9846.jpg
img-9856.jpg
img-9861.jpg
img-9860.jpg
img-9863.jpg
img-9866.jpg
img-9867.jpg
img-9873.jpg
img-9875.jpg

21