Vodopády Iguazu
Zdravím všechny cestovatele!
v srpnu odlétám na tři týdny do Jižní Ameriky a rád bych navštívil vodopády Iguazú. Nevíte někdo, jak překročit hranici “Puerto Iguazu/Foz do Iguacu”? Prý by tam měl jezdit nějaký autobus mezi argentinskou a brazilskou stranou města.
Tak jen jestli nemáte nějaké zkušenosti?
Zdravim tez,
uz jsme tam byli strasne davno (2001 a 2005), od te doby se tyto obrovske vodopady pro navstevniky bohuzel dost zkomercializovaly. V roce 2019 jsem dal radeji prednost mensimu a klidnejsimu za rekou Parana behem ctyrdenni navstevy Paraguaye.
Jinak mezi argentinskou a brazilskou stranou samozrejme jezdi mensi autobusy, ktere pro orazitkovani cestovniho pasu zastavi a bud pockaji nebo ujedou. Alespon tak to posledni dobou tu a tam citavam. (Mozna uz se ale cestovni pas razitkovat ani nemusi, pokud jedes do sousedni zeme jen na jeden den.)
Preji mimoradny zazitek pri pozorovani "Velke Vody" (Yguazú v jazyce Tupi a Guarani)!
Zdravím, no my jsme tam byli 2013, takže už také nějaký ten pátek a ano, na brazilské straně jezdí tam autobusy do parku a dalo se tam půjčit i auto (tak jsme to udělali my, ale byli jsme ve 4 lidech, tak se náklady trochu rozložily). Každopádně se dá v pohodě stihnout v jednom dni obě strany - jak brazilskou, tak tu argentinskou, i když vám v nějakých cestovkách mohou tvrdit opak. Stojí za to vidět obě strany - jak ze shora, tak ze spodu.
Tady je o tom něco napsáno - čerstvá zkušenost. Pěšky to jde určitě taky.
https://www.cestujlevne.com/cest...o-led-4077
Byla jsem před pár lety a jel tam normální MHD bus, což byla opravdu zajímavá zkušenost 😁. Další den jsem ještě stejným způsobem nakoukla do Paraguaye...
jo, jezdí tam Rio Uruguay mezi terminály Puerto Iguazu a Foz do Iguacu, cena 5000 pesos (Puerto terminál - hranice) a 5 reias (hranice - Foz terminál). A z terminálu k vodopádům linka 120, jezdí přes letiště.
info z marca 2024:
Najlepšie je priletieť na argentínsku stranu a spraviť si tam základňu. Na vodopády je dobré vyčleniť jeden deň na brazílsku stranu a jeden deň na argentínsku.
Z autobusovej stanice v argentínskom Puerto Iguazu sú zaujímavé 4 linky:
1. k vodopádom na argentínskej strane
2. k vodopádom na brazílskej strane, tento autobus nezachádza do Foz do Iguazu, ale zastavuje na zastávkach na brazílskej strane, ktoré sú po ceste k vodopádom
3. do mesta Foz do Iguazu (nejde k vodopádom)
4. do Ciudad del Este v Paraguaji
Na všetkých 4 linkách bol približne hodinový takt. Lístky sa kupujú na autobusovej stanici, na autobus k argentínskym vodopádom sa dá nastúpiť aj na niekoľkých zastávkach v meste.
Okrem týchto liniek sú samozrejme linky aj do iných miest v Argentíne.
Odkaz nemám, ani som nenašiel pred cestou, ale odchody autobusov boli napísané na jednotlivých kioskoch autobusových spoločností na autobusovej stanici. Ak si dobre pamätám, prvé autobusy odchádzali ráno medzi 7:00 a 8:00. Cesta k vodopádom mohla trvať okolo jednej hodiny (už si presne nepamätám). Zdržanie na hranici minimálne. Otázky pasovákov štandardné, či máme rezervované ubytovanie a letenku do Európy.
Já bych rozporoval tu základnu - pokud jste předtím v Brazílii a zůstáváte tam, bydlete v Brazílii, pokud cestujete z Argentiny a vracíte se tam, bydlete tam. Žádný z těch měst nijak nestojí za to v něm bydlet a tohle je prostě jednodušší. Z Brazílie je to pak snazší do Paraguaye.
Ty autobusy se dají chytit normálně na ulici, netřeba se hnát na autobusák. Jiná věc, co se dá udělat, protože ty autobusy aspoň za mě (2018) na hranici nečekaly (místní mají do x km od hranice volný pohyb), bylo dojet na hranici uberem za pár reálů a po orazítkování si chytit bus dál - nemůžete ho minout :)
Jinak tuším loni tam povodeň strhla část chodníků, netuším, jestli už to opravili, tak abyste měli realistická očekávání.
A ano, dají se fyzicky stihnout obě strany za jeden den, ale podle mě z toho člověk nic nemá. Reálně je to na 1 den Argentina (s cestou z Brazílie) a Brazílie tak na dopoledne. Tj. dá se ten samej den přiletět nebo odletět (a hodně lidí to tak dělá).
No já mám letenky do Sao Paula. A bude to cesta autobusem “Sao Paulo - Porto Alegre - Buenos Aires - Puerto Iguazu - a pak se vlastně do Brazílie budu vracet. Takže bych začal argentinskou stranou. A další den večer mám letenku do Ria
Zrejme i cesty autobusem budou tvou vasni, pokud chces zdolat takove silene dalky pouze autobusy.
Autobusy mi to vychazi ze Sampy pres Curitibu, Floripu, Poa, Montevideo do Baires a pak jeste nahoru k Iguazu okolo 50 - 60 hodin, coz by znamenalo asi 5-6 noci po autobusech. Tusim, ze pojedes obcas ve dne a take budes mit hodne zastavek pro navstevu ruznych mist a mest, presto bych doporucoval mene zajimave useky cesty radeji preletet. Ceny nejakych vnitrostatnich letu se mohou priblizovat cenam jizdenek autobusu.
Porto Alegre - Buenos Aires - 20 hodin (hraniční přechod Uruguiaina)
jeste se chci zeptat, jak je to s razitky? Prý na pozemních přechodech na ta razítka Brazilští policisté rádi kašlou a Argentinci snad už nerazítkují vůbec
Koukam, ze jsem jel v roce 2015 nocni autobusem z uruguayskeho Chuy / brazilskeho Chuí do POA. Rozhodne vystupni uruguayske razitko a vstupni brazilske razitko bylo potreba.
Proc chces jet pres Uruguiainu a tim se zrejme vyhnout Uruguayi?
Je to již dlouhých 16 let, ale jak ukazuje fotka č. 1, bus z Buenos Aires směr Foz do Iguazu už tenkrát (2009) zapojoval umělou inteligenci (stevardka). Pohodlná cesta, semi-cama i s večeří a snídaní, co si tak vybavuju.
Slušnost je začít vodopády samozřejmě z brazilské strany, protože tenhle zárak přírody je samozřejmě JEJICH, Brazilců! (foto č.2) ...to je stejný jako že "Las islas Malvinas son y serán Argentinos" (foto č.4)
Busík přes hranice nebyl žádný problém, kromě řidiče měl i "konduktorku" alias štiplístek (foto č.3)
Ohledne fotky c. 2 bych ji spis tipoval na Brazilii, nebot mensi napisy zacinaji v portugalstine. Velke napisy jsou v anglictine, portugalstine, spanelstine.
Spis bych rekl, ze to byl dalkovy autobus v ramci Argentiny (Buenos Aires - Puerto Iguazú), nez az do brazilskeho Foz do Iguaçu. Ale mohu se i mylit.
Cataratas do Iguaçu: Esta maravilha é nossa, também a Amazônia é Nossa !!!
Spise bych to videl na ridice jako "el conductor" nebo "el chofer" nebo v Brazilii radeji "o motorista" ...
Pani stiplistkova by pak v Brazilii byla "a cobradora".
Díky za poučení... Je to sice dávno, ale fotka je samozřejmě z BRA strany, koneckonců tehdejší design všeho zeleno-žlutý + modrá (lístků, letáků). Portugalštinu máte UPROSTŘED, teda kdyby vás to zajímalo
a Jakub má pravdu, cesta busem byla do Puerto Iguazú.
Ahoj,
Neměl by tu někdo náhodou tip, kde by se daly nejefektivněji uschovat kufry po příletu na argentinské straně? (po příletu návštěva vodopádů z argentinské strany, odpoledne/večer přesun na brazilskou stranu, kde máme zabookované ubytování)
Lze nalézt na mapě, které uschovny vam vyhovuji například Locker point v Puerto nebo hledat consigna.
Ještě bych potřeboval vědět, jak je to v Brazílii a Argentině se zásuvkami? Budu potřebovat adaptér? Případně jaký typ. Díky