Zdravim vsetkych, pred mesiacom som sa po prvykrat vybral do talianskych Bentok a nieco malo som o tom aj tradicne spisal: https://romanherda.com/cestopisy...atky-2025/  .

Benátky poprvé

Založil ve fóru Cestopisy

15 reakcí

Zdravim vsetkych,

pred mesiacom som sa po prvykrat vybral do talianskych Bentok a nieco malo som o tom aj tradicne spisal: https://romanherda.com/cestopisy...atky-2025/

venice-2025.jpg

8

Super cestopis a nadherne fotky jako vzdy! A vubec nevadi, ze text je dlouhy.

1 Citovat

Cizy, super cestopis jako obvykle, jen si neodpustim říct, že nesvézt se v Benátkách aspoň jednou vaporettem nebo tou převoznickou gondolou považuju za těžkej hřích :-)

3 Citovat

Ta fotka s kostelem Sv. Barnabáše v pozadí, má perfektní timing :). Jinak zase super cestopis. Benátky jsou jedinečné, jen nevím, jestli je ještě někdy navštívím. Ty davy turistů jsou šílené. Dodnes děkuji cestovatelskému bohu, že jsme je navštívili za italského covidového lockdovnu. Stát na náměstí sv.Marka v 11 hodin ráno úplně sám, to už se asi nepovede...takže bych si nechtěl "kazit" dojem, který ve mě liduprazdné Benátky, pouze s místními, zanechaly.

3 Citovat

Ala napsal(a):

Cizy, super cestopis jako obvykle, jen si neodpustim říct, že nesvézt se v Benátkách aspoň jednou vaporettem nebo tou převoznickou gondolou považuju za těžkej hřích :-)

jezdit mezi ostrovy vaporettem je atrakce sama o sobe. My jsme to meli jako zakladni dopravu🙂, v podstate hop on hop off.

2 Citovat

Ala napsal(a):

Zlyhal som zial, nabuduce ak sa tam este dostanem, tak uz si to nenecham ujst

0 Citovat

Zase parádní čtení, díky 👍

1 Citovat

My jsme byli taky poprvé předloni, taky v březnu a vyšlo nám naštěstí krásný počasí, byli jsme 3 dny a koupili si třídenní jízdenku, takže jsme právě hodně drandili vaporettama, prázdný ulice a náměstí sv. Marka se dá vidět pozdě večer nebo brzy ráno, kdy tam nejsou ty davy jednodenních výletníků a přes den se před nima unikne na jiné ostrovy. Stačí i jen přejet naproti na San Giorgio, tam byl klid i přes den o víkendu. Taky bylo super zůstat do pondělí a vidět rozdíl v běžném pracovním dnu, kdy na kanály vyrazily lodě stavební, popelářské, hovnocucy atd.

3 Citovat

Máš pravdu, základ pro návštěvu Benátek je, bydlet přímo v Benátkách, nejezdit někam ven... 

1 Citovat

Já jen dodám, že zvlášť pro první návštěvu se třídenní jízdenka opravdu vyplatí kvůli okolním ostrovům. Benátky úplně nedoporučuju v létě, je tam dost šílené dusno. Mají naopak úžasnou atmosféru v zimě - byla jsem na Silvestra i v únoru na karnevalu. Co se týče davů lidí, tak to se týká jenom hlavních tahů. Už třeba čtvrť Santa Croce je v pohodě.

4 Citovat

Nas tam chytla povodeň posledni den, takze jsme meli vodu do pul stehen, deti jsme poponaseli, na ne to bylo vysoko🤦‍♀️, ulice plavaly a namesti sv. Marka metr vody, nejezdila zadna vodni doprava. Takze dostat se ven neslo, az vecer jak opadla trochu voda. Kramy plavaly, most Rialto nacpany lidma, tam voda nedosahla.

3 Citovat

Jen technicky. Ty fotky mi přijdou proti realitě šíleně do modra, nemáš něco s vyvážením bílé? Byl jsem tam celkem hodněkrát za různých počasí, ale takhle modrý si to fakt nevybavuju...

screenshot-2025-04-26-23-47-39-37-40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

0 Citovat

Bo jsi byl furt nalitej;-)

3 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

Jen technicky. Ty fotky mi přijdou proti realitě šíleně do modra, nemáš něco s vyvážením bílé? Byl jsem tam celkem hodněkrát za různých počasí, ale takhle modrý si to fakt nevybavuju...

Hej v niektorych scenach to tak mozno posobi o trochu viac, ale je to zamer. Posledne cca tri roky uz idem v jednej "sablone" a kym mi to uplne netrha oci, tak to nechavam tak.

0 Citovat

trochu iny pohlad na Benatky, je Vogalonga, akcia len raz do roka, ked mozes ist na svojej lodi, za mna mozem len odporucit 

1 Citovat

Ty fotky jsou úžasné! Já si Benátky zamilovala už kdysi dávno, když jsme tam jeli s cestovkou autobusem v červenci v sobotu na jeden den, a vlastně jsem tam nic neviděla, protože Rialto byl v rekonstrukci a všude bylo tolik lidí, že nebylo vidět :D Stejně mě ale dostaly... a pak jsme tam byli v půlce září za covidu, bydleli jsme 3 noci v nějakém klášteře předělaném na hotel ve čtvrti San Marco a užívali si je skoro sami... ale když vidím ty fotky, tak už hledám letenky na zimu, protože to má totálně jinou atmosféru než v létě.

2
15 reakcí