Transylvánie 2017
Ahoj, přináším vám cestopis z červnové výpravy do Transylvánie. Cesta trvala 4 dny a byla plná zvratů. Začala už den předem, když mi zazvonil telefon a na displeji rumunské číslo a po zvednutí "Hello, it is Mementobus, our bus will depart 4 1/2 earlier", čili 90 minut po přistání Wizzairu z Bratislavy. Během cesty jsem navštívil Brašov, hrad Bran, Sighisoaru, Cluj-Napoca a Bratislavu (ano, ta není v Transylvánii). Podíval jsem se tam díky levné letence Bratislava - Cluj-Napoca od Wizzairu.
http://michal-na-cestach.blogspo...ast-1.html (přesun, Brašov, hrad Bran, Sighisoara)
http://michal-na-cestach.blogspo...ast-2.html (Cluj-Napoca, Bratislava)
Protože cestopis dost nabyl, rozdělil jsem ho na dvě části.
Náklady:
zpáteční jízdenka Praha-Bratislava ... 500 Kč
zpáteční letenka Bratislava - Cluj-Napoca ... 27,18 €
jízdné v Cluj-Napoca ... 4 RON
Mementobus Cluj-Napoca - Brašov ... 10,20 € / 47,34 RON
rumunská SIM s daty ... 27 RON
jízdné v Brašově ... 6 RON
jízdné Brašov - Bran ... 2x 7 RON
vstup do hradu Bran ... 35 RON
vlak Brašov - Sighisoara ... 19 RON
Mementobus Sighisoara - Cluj-Napoca ... 41,77 RON
jízdné v Cluj-Napoca ... 8 RON
ubytování ... 22,5 € + 20 € + 22,5 €
pekny cestopis. najviac ma pobavila ta jazda vlakom z Brasova do Sighishoary :D to musel byt zazitok na nezaplatenie
Cestopis jsem si přečetl, našel si v něm i nějaký zajímavý informace, díky za něj, jen do budoucna:
- přečti si to po sobě, máš tam mraky chyb a působí to občas, že to ani nepíše Čech
- vynechej ty selfíčka, fakt nejsou potřeba a v cestopisu jsou obzvlášť zbytečný
@eremi: OK. Selfíčka stále víc omezuji. S chybami se snažím. Bojuji s disgrafií, ale většinou na to potřebuji odstup. Zatím těch pár dnů na to asi nestačilo. Červeně podtržené nic nebylo.
Ok, rozumím. Spíš Ti tam třeba chybí slovo nebo špatný pád nebo tvar, než nějaký hrubky typu shoda podmětu s přísudkem, což je těžší odhalit pro automatickou korekci.
@eremi, ja som tam ziadne chyby nenasiel :D
@kopecky - fajn cestopis, v pondelok budem asi v Kluzi (este neviem ci pojdem tam v nedelu vecer, alebo nocnym vlakom zo Sighetu Marmatei, alebo rannym busom), takze sa zide.
Inak myslim ze ani nie je treba vsade davat ceny typu palacinky za 5 RON, potom to vyzera, ze je cely vylet len o setreni. A nestazuj sa tolko, vsak nejake to meskanie a cigani vo vlaku patri k cestovaniu :D ked chces aby to vsetko fungovalo ako ma, tak ist treba do Reichu :D
@tonic: Kluž je až v druhé části ;D Spíš to jen konstatuji. Jen to osazenstvo vlaku bych si pro příště odpustil. Ani jsem ho nevyfotil, jak jsem z něj měl smíšené pocity :D Asi tam probublávají pocity z práce, kde je málo a šetří se. Po vyčerpání letošního cestovního bufferu se s tím něco provede 3:)
Cestopis super, rozhodně v něm nejsou mraky chyb, jak píše eremi, naopak - gramaticky i pravopisně hodně vysoko na úrovni, řekl bych. Selfie - stačí snížit jejich počet, zas je fajn, když tam nějaký autoportrét je, aby měl čtenář představu, s kým že to cestuje... :-) Jinak, Michale, palec nahoru, že se vydáváš sám (a často) na takové cesty! Je to inspirativní. A ještě že máš pak čas a chuť se o tom takhle rozepsat...
tonic napsal(a):text už je. Jen se původní záměr, že napíšu pár řádek a hodím k tomu pět deset fotek pořádně nafoukl na ani nechci psát kolik A4 a 80 fotek v první části. Tak když se mi to do pondělí, nepovede, zanechej mi tu na sebe mail (nebo použij kontaktní formulář na blogu) a já ti pošlu aspoň plain text. Zatím to vidím 50 na 50, že to stihnu. Protože jsem si myslel už o tomhle víkendu, že to bude v sobotu.som zabudol dopisat, ze dufam ze stihnes druhu cast do pondelka :D
//Příspěvek opraven z PC. Fakt nerad píšu na mobilu, protože je tam pak plno konin a překlepů.
mirjur napsal(a):Tak předpokládám, že Michal chyby postupně opravil....Cestopis super, rozhodně v něm nejsou mraky chyb, jak píše eremi, naopak - gramaticky i pravopisně hodně vysoko na úrovni, řekl bych. Selfie - stačí snížit jejich počet, zas je fajn, když tam nějaký autoportrét je, aby měl čtenář představu, s kým že to cestuje... :-) Jinak, Michale, palec nahoru, že se vydáváš sám (a často) na takové cesty! Je to inspirativní. A ještě že máš pak čas a chuť se o tom takhle rozepsat...
pekne pekne, Cheile Turzii mam naplanovane az na novembrovy vylet, dufam, ze pocasie aspon trochu vyjde.
v tomto mas pravdu, ono vsetky tie stredoveke a historicke mesta zacnu sa pomaly zlievat. Ti ktori pereferuju citybreaks a povedzme historiu, tak hej, ale stale mam pocit ze to najlepsie z krajin je par kilometrov von z mesta.
Ta vyhliadka je Cetatuia park?
ja len dufam ze ta linka do Kluzu vydrzi, vsak tam sa da toho naplanovat dookola kopec vyletov
Nerozumí někdo z vás víc rumunsky než já? Vzpomněl jsem si, že mám v dual SIMu ještě rumunskou kartu, zapnul ji a toto mi přišlo? Takže na ní mám ještě víc než 3 GB dát v roamingu...?
EDIT: Bylo by fajn, aby se daly přílohy i mazat. V mobilu jsem omylem odklikl jiný obrázek a celý příspěvek jsem musel smazat a napsat znovu.
No vyzera to tak ze ano, vsak Rumunsko je v EU, roaming akoze skoncil tento mesiac, tak preco nie :)
Ona ta data fungují. Jen je otázka, aby mi nepřišla pěkná fakturka, když ty předplacenky nejsou anonymní... :D
Jinak jsem se překonal a už dnes dokončil druhou část transylvánského cestopisu z Kluže s malou bratislavskou vsuvkou.
ved na to su predplatenky, ze zaplatis len tolko mas :)
super, docital som prave ... sranda s tym letiskovym busom v Cluji, ze zastavka letisko je na znamenie.
No ale pozeram, ze je to fakt mesto tak na pol dna. diky za cestopis :)
Jinak ostatní píšou, je to univerzitní město a v něm fajn noční zivot, tak při delším pobytu to určitě stojí za ozkoušení.
Jedna pre Michala -legendarna Kopeckeho kopeckova za 3 RON :)
Upload z mobilu zlyháva, tak aspoň takto https://imgur.com/gallery/s60u9